ראיון עם טלי גורן ספיר
היי טלי, אני יודע שיש לך הרבה עיסוקים ציבוריים, או כמו שאומרים – כובעים – אז אולי תמני אותם לפני נכנס לגופם.
אני מציעה שנתרכז בשתי פעילויות ציבוריות שלי ולא ננסה להקיף את כל התחומים שבהם אני פעילה. דבר ראשון זאת העבודה שלי "בבית העובד" - 5 ימים בשבוע. אני עובדת פה בבית העובד עם חבורה לא קטנה של 17 – 20 וותיקים, וגם גימלאים צעירים. כידוע זאת עבודה בשביל המפעל, אבל מה שמיוחד פה זאת האווירה החמה, האסתטיקה של המקום, הכיבוד וכו'. אני רוצה לחבר עוד גימלאים וגימלאיות למקום הזה. לדעתי זה חשוב, כי זה נותן לאנשים סיבה לקום בבוקר. התחלנו עכשיו לייצר מוצרים קישוטיים אסתטיים, כחלק מרצוני למשוך לפה גמלאיות צעירות. בעתיד הקרוב יתווספו מוצרים של "פוליגל" שעובר אלינו וגם לזה טוב שיגיעו חברים וחברות נוספים.
אנחנו עושים פה פעם בשבוע – בימי רביעי – מפגש לימודי-עיוני – ואנחנו קוראים למפגשים אלו "לא רק כוס קפה". אנחנו מזמינים חברים מהקיבוץ שיכולים להרצות על כל מיני דברים מיוחדים. יש לציין במיוחד את "המורים" המתמידים: עמוס הולצמן שמרצה לנו על סוגיות בכלכלה, ואיציק סרוגו שמרצה על סוגיות בהיסטוריה. אני עושה "קבלת חג" לקראת כל חג. לאחרונה התחלנו לקרוא ספרים ביוגרפיים שחברים שלנו הוציאו. לא מזמן גמרנו לקרוא את ספרו של איציק אשל, ועכשיו אנחנו קוראים בהמשכים את הספר שהוציא זאב זהבי.
אני מרגישה שמאז שהייתי אחראית על מועדון הוותיקים, נשארתי כתובת לוותיקים, ובשילוב עם אפרת מהרווחה אני מנסה לעזור ככל האפשר לשיכבה זו.
בהזדמנות זו אני רוצה להודות לניצה אברהם (קרובת משפחה של משפחת בכר) שעוזרת לי מאד בהפעלת המקום הזה.
עיסוק שני – בהיותי רבה חילונית אני עובדת בתוכנית שנקראת "כזה ראה וחדש" של "קרן אביחי". זאת תוכנית של יהדות חילונית הומניסטית. הם נתנו לתנועה הקיבוצית בתור גוף לוגיסטי מאורגן את התקצוב להפעלת התוכנית. אני עובדת מטעם ה"מדרשה" באורנים, בקיבוצים שמוכנים להשקיע את המשאבים שלהם בנושא. המשאב העיקרי שקיבוץ שמצטרף צריך להשקיע הוא זמן! המדריכים של החינוך הבלתי פורמלי א'-י"ב בכל קיבוץ נפגשים איתי שעתיים וצוות קהילת תרבות נפגש איתי שעתיים, פעמיים בחודש. אני מביאה קטעי לימוד, ויחד מבררים איך אפשר להעשיר את החגים, את השבת, עונות השנה – מה יש למקורות שלנו להגיד בנושאים האלה.
עכשיו אני עובדת בשני קיבוצים – אלומות ובית השיטה בתוכנית הזו. בקיבוץ שריד שהיה בתוכנית ויצא ממנה, החליטו שרוצים ללמוד איתי יהדות, הוקמה קבוצת חברים ואנחנו עוסקים בנושא "מנהיגות". מטרתי להראות שעיסוק בתנ"ך, במדרשים, בתלמוד, ולצידם הוגים מודרניים, מעשיר אותנו כיהודים שהתרבות שלהם מעניינת אותם. התרבות היהודית מכילה בתוכה דת אך היא רחבה יותר. קבוצה נוספת בה אני שותפה כמלמדת הוקמה בישוב "אלון הגליל" שנקראת "בית מדרש גלילי". מטרת הקבוצה הזו היא לעבד ולהעלות חומרים של יהדות חילונית ליו-טיוב.
לצד כל אלו, אני עורכת את טקסי הקבורה בגזית, מזה שנתיים, תוך כדי ניסיון לצקת בהם תכנים של יהדות חילונית. אני מקווה לפרוץ את גבולות הקיבוץ ולהביא משפחות רבות ככל האפשר לערוך טקסי קבורה יהודים-הומניסטים-חילונים, בהנחייתי.
שאל ורשם: איתן קליש