מלכדים שורות במאבק על "חלופת האגודה" שבה תלוי שיוך הדירות בגזית
דיווח של התנועה הקיבוצית (10.6.2018)
כ- 100 נציגי קיבוצים השתתפו במפגש מיוחד שערכה התנועה הקיבוצית בנושא חלופת האגודה. במפגש הציגו נציגי התנועה הקיבוצית את תמונת המצב במאבק ליישום חלופת האגודה, וכן הוצגו נתונים מהשטח הקובעים כי 62 קיבוצים קיבלו החלטה על אימוץ חלופת האגודה ברוב הנדרש והחלו בפעילות מול הרשויות, ומעל 30 מתוכם נמצאים בתהליכים ישירים מול רשות מקרקעי ישראל. נציגי הקיבוצים עלו בזה אחר זה והציגו את התלאות והקשיים ביישום החלופה והציעו הצעות לפעולות משותפות ומתואמות בין הקיבוצים והתנועה
כנס חלופת האגודה
ביום רביעי השבוע התכנסו כמאה נציגים של קיבוצים ברחבי הארץ לדיון בנושא חלופת האגודה ומציאת פתרונות לקידומה בפועל.
דגן יראל, הממונה על ענייני הקרקעות והבניה בתנועה הקיבוצית: "בתנועה רואים חשיבות רבה ליישום החלטת הממשלה ומנהל מקרקעי ישראל שקיבלה אישור של בג"צ. מטרות המפגש השבוע היו לרכז יחד את נציגי 62 הקיבוצים שכבר קיבלו החלטה על אימוץ חלופת האגודה וכן את נציגי הקיבוצים הנמצאים בתהליך בחירת חלופת שיוך, להציג את תמונת המצב הנוכחית במאבק על יישום חלופת האגודה, לשמוע מהקיבוצים על הקשיים והאתגרים בניסיונם ליישום החלופה, וכמובן ללכד שורות ולרכז מאמץ למאבק משותף, משולב ומתואם".
במפגש הציגו נציגי התנועה הקיבוצית את תמונת המצב במאבק ליישום חלופת האגודה, וכן הוצגו נתונים מהשטח הקובעים כי 62 קיבוצים קיבלו החלטה על אימוץ חלופת האגודה ברוב הנדרש והחלו בפעילות מול הרשויות, שמעל 30 מתוכם נמצאים בתהליכים ישירים מול רשות מקרקעי ישראל.
מנהל המחלקה המשפטית בתנועה הקיבוצית, עו"ד מיכי דרורי, הציג את השתלשלות הדברים החל מאוגוסט 2014 עת אושרה ההחלטה על ידי מועצת מקרקעי ישראל ועד היום תוך מתן דגש על ניסיונות ה"סירוס", הסחבת ועצירת יישום החלופה.
מזכ"ל התנועה הקיבוצית, ניר מאיר, הציג את פעילות התנועה הקיבוצית בתחום הבניה והשיוך בכלל והמאבק ליישום חלופת האגודה בפרט, ופירט את שלל הפעילות שעושים אנשי התנועה הקיבוצית בשבועות האחרונים על מנת לפתור את משבר חלופת האגודה, ובתוך כך הדיונים בוועדת הפנים של הכנסת לפני כשבועיים שעבר ובוועדה לביקורת המדינה השבוע.
מאיר הדגיש הבטחותיו של מנהל מנהל מקרקעי ישראל, עדיאל שמרון לוועדה לביקורת המדינה - לאשר סופית לקיבוץ מעלה גלבוע לרכוש את הקרקע על פי חלופת האגודה ולזרז את ההליכים בכל קיבוצי עוטף עזה אשר ביקשו להצטרף לחלופה.
עוד סיפר על פגישה שערך ביחד עם דגן יראל עם ראש מטה הדיור החדש זאב ביילסקי, וכן הפגישות הצפויות עם שרת המשפטים אילת שקד ועם שר החקלאות אורי אריאל בעניין בעיית ביצוע החלופה.
לאחר 3 שעות משותפות ומועילות סיכמו המשתתפים על פעילות מתואמת ומשולבת כנגד התעמרות רמ"י בקיבוצים המבקשים ליישם שיוך בכלל וחלופת האגודה בפרט.
עדיאל מנהל המינהל והאג'נדה שלו
לעדיאל (בכיר במנהל) יש אג'נדה - "חלופת האגודה היא חלופה שהרחיקה לכת, אני חושב שחלופת האגודה לא צריכה לחול על קרקעות לא מתוכננות".
מנהל מינהל מקרקעי ישראל, עדיאל שמרון: "אני אשמח לעדכן בקרוב על השלמת העסקה הראשונה ונראה לי שזה יקרה בקרוב". הוועדה לביקורת המדינה בראשות יו"ר הוועדה ח"כ שלי יחימוביץ התכנסה השבוע ל"דיון מהיר" תחת הכותרת רשות מקרקעי ישראל לא מבצעת את ההחלטות של עצמה ומונעת בנייה בהתיישבות ובקיבוצים. את הדיון יזמו ח"כ איתן ברושי (המחנה הציוני), בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי) וחמאד עמאר (ישראל ביתנו),
לעדיאל יש אג'נדה - "חלופת האגודה היא חלופה שהרחיקה לכת, אני חושב שחלופת האגודה לא צריכה לחול על קרקעות לא מתוכננות".
הוועדה לביקורת המדינה, השבוע
לדיון הוועדה הגיעו מספר ראשי קיבוצים אשר ביקשו לספר לחברי הכנסת את מסע התלאות שמעבירים אותם במנהל מקרקעי ישראל על מנת לקבל את כלל האישורים לבנות בקיבוצם על-פי חלופת האגודה, מסע שעד היום לא הגיע לסיומו באף קיבוץ, למרות הבטחת מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל לפני שנה וחצי כי בתוך חצי שנה יקבלו שלושים קיבוצים אישור שכזה.
מזכ"ל התנועה הקיבוצית, ניר מאיר פתח ואמר: "אנחנו כאן לא בכדי לבקש נדבה או צדקה, אנחנו כאן על מנת שהוועדה המכובדת הזו תנער את שלטון הפקידים שהחליטו לעשות דין לעצמם בניגוד להחלטת הממשלה ושריה, החלטת מועצת מקרקעי ישראל ואישור בג"צ. אם יש משהו שהוועדה לביקורת המדינה ושמבקר המדינה צריכים לבדוק זה האם יש רשות חדשה בישראל שעושה מה שהיא רוצה ושמה ללעג כל החלטה אחרת".
ח"כ איתן ברושי: "ההתנהלות של מנהל מקרקעי ישראל אל מול הקיבוצים היא חבלה, התעללות, התחשבנות ונקמנות. לאחר שנים של התעסקות עם נושאי הבנייה בקיבוצים, ניתן לקבוע שהצוות הבכיר שמטפל בנושא נכשל וצריך לסיים את תפקידו.
הנהלת המנהל, שתי ממשלות, שני שרי אוצר שונים ובג"צ אחד אישרו את חלופת האגודה, עד שבאו בכירי המנהל, רמסו את ההחלטה והשפילו את אנשי ההתיישבות. אני קורא למשרד מבקר המדינה לבחון את התנהלות המנהל בכלל, ובסוגיה של חלופת האגודה אל מול הקיבוצים בפרט".
חבר הכנסת לשעבר, זבולון כלפה, המשמש כיום כיו"ר קיבוץ סעד שבעוטף עזה: "אצלנו עוסקים בנושא שלוש שנים – הגשנו את כל החומרים וביצענו את כל התיקונים על-פי דרישת המנהל. לפני שנתיים אפילו קיבלנו מכתב מהמנהל כי אנחנו במצב הכי מתקדם, שנתיים עברו וכלום לא קרה, עוד ועוד דרישות מדרישות שונות שמגיעות אלינו. אנחנו נמצאים 4 ק"מ מרצועת עזה וכל מה שאנחנו רוצים זה להביא עוד תושבים לעוטף עזה – תעזרו לנו לעשות את זה!"
את הדיון חתם מנהל רשות מקרקעי ישראל, עדיאל שמרון, הגיב לטענות ואמר: "אין שום מדיניות סמויה ואין אג'נדה עצמאית של הרשות לעצירת האישורים, אנחנו גוף של ממשלת ישראל שמבצע את החלטות הממשלה ואת החלטות מועצת מקרקעי ישראל ונתונים לביקורת של מבקר המדינה", והודה: "לפעמים אנחנו מתקשים לעמוד בקצב העשייה היישום של ההחלטה מאד מורכב, גם אם זה נשמע תירוצים. אנחנו צריכים לוודא את חלוקת המגרשים שתיתן לחברים חכירת משנה".
לשאלת יו"ר הוועדה על תפיסתו האישית את חלופת האגודה, אמר שמרון: "אני חושב באופן אישי שחלופת האגודה היא חלופה שהרחיקה לכת ולא צריכה לחול על קרקעות לא מתוכננות. כולנו רוצים לקדם את ההתישבות בעוטף עזה וערך הקרקע הוא אפס, אם אנחנו לוקחים קיבוץ ממוצע באזור ומספר יחידות הדיור הוא 400 שרק 200 מתוכננות. חלופת האגודה נותנת שליטה מלאה על כל היחידות הלא מתוכננות. כל משפחה שמגיעה לגור בקיבוץ צריכה לקבל, אבל לא ליישם על הכל".
שמרון התייחס לבעיית הבניה בעוטף עזה: "אני מוכן להרים את הכפפה שעד סוף השנה ניישם את החלופה בקיבוצי עוטף עזה שערך הקרקע הוא אפס. לא נחכה לשומות. לגבי קיבוצים המתקדמים בחלופה כמו מעלה גלבוע, אני מקבל את הביקורת ביחס לקצב היישום ונעשה את המאמצים. אנחנו עושים ככל הניתן שלא יתעכבו קליטה ובניה בעוטף עזה".
למשמע הדברים אמרה ח"כ יחימוביץ: "נשמע שיש לך אג'נדה ושאתה לא אוהב את החלופה".
וח"כ סמוטריץ הוסיף: "אתה מחויב להחלטת המועצה שחתמו עליה שני שרי אוצר, עם כל הכבוד לדעותייך. יש בחברה הזו ערך גדול והכי טוב שהקיבוץ ינהל את הקרקע שלו הכי טוב".
מנהל מנהל מקרקעי ישראל סיכם: "עמדתנו לא רלוונטית, אני אשמח לעדכן בקרוב על השלמת העסקה הראשונה ונראה לי שזה יקרה בקרוב".